Filmek, sorozatok, videojátékok

Windows 10 - A multi-giga-mega-extra operációs rendszer

2015/07/30. - írta: nerdhoodcj

win10.jpg

Sokan sokáig várták/vártuk már a nagy megjelenést, a Microsoft legújabb operációsrendszerét, a Windows 10-et.

Hosszas huzavona lengte körül a megjelenést, hiszen nem lehetett tudni, hogy ki kapja meg ingyen, ki tud rá upgrade-elni, vagy egyáltalán mi, hogy lesz az egésszel. Ha jól értelmeztem, akkor akinek Windows 8.1-e van telepítve gépére, az tudta a tálcán lévő ikonra kattintva igényelni az ingyenes 10-et. Ám a többiek is, akiknek korábbi verziójú op.rendszer van fent, a Microsoft oldalán tudják letölteni, szintén ingyenesen a Windows 10-et. Én is így jutottam hozzá, és simán, gond nélkül, alig 2 óra alatt Win 7-ről máris 10-esre változott a kompjúterem.

Legelső lépésnek, gondoltam, kipróbálom az Internet Explorer utódját, a Microsoft Edge-et (korábban Spartan munkanévre hallgatott). Mivel az elmúlt időszakban nem működött rendesen nálam semmilyen böngésző, így elvárások nélkül, magabiztosan nyitottam meg az amúgy félelmet és megvetést keltő kék e-betűs ikont. Pár pillanat alatt felismert, e-mail címem alapján és az előző böngészési adataim (nagyon félelmetes: nagyjából 5 mp alatt onnan folytathattam, ahol korábban abbahagytam a böngészést) máris bekerültek az Edge-be. Néhány simítás után minden klappolva, tökéletesen működött, azt leszámítva, hogy néha indokolatlanul kifagy egy-egy oldal megnyitása során. A bővítményekkel várnunk kell még, nyilván egy vadonatúj szoftverről van szó, így a korábban hasznos plug-in-ektől most egy időre búcsút kellett mondjak. 

Mivel X-Boksz (bocsánat, automatikusan javít a gép - erről még később) konzolom van, ezért az Xbox beépített alap applikáció kimondottan hasznos tud lenni, noha 360-al csak annyit tehetek, hogy nézegetem a játékaimat és a gamerscore-t. Aki erős(ebb) PC-vel rendelkezik, feltudja venni játékát, ahogy ez One-nal is lehetséges, és megoszthatja azt.

boxapp.jpg

Alapvető kinézetre teljesen korrekt a 10, letisztult, átlátható, személy szerint nagyon jól néz ki. Az előző csempés rendszert végre átformálták: a Windows 8-ban a Start menüt kivették, az 8.1-ben kapott egy ikont a tálcán, de az sem Start volt, hanem átdobott minket a csempefelületre. Végre ezt átdolgozták és a kettőt egybegyúrták. Csempe is megmaradt Start menü is jóllakott.

A vezérlőpult, azaz a Gépház is kimondottan letisztult lett, könnyedén beállíthatunk gépünkön bármit, anélkül, hogy fél órán át keresnénk mindenhol, és végül megtalálnánk a képernyőfelbontást az e-mailjeink között.

gephza.jpg

Végül, néhány szót arról, ami a legjobban tetszik az új rendszerben: az AUTOCORRECT

A világ legfölöslegesebb dolgát eszközölték be a fejlesztők, de nem tartom kizártnak a trollkodás művészetét sem. Az automatikus javítást ne értsük szó szerint, mert nem fogja átírni a 'kutya' szót 'kilimandzsáró'-ra, sem az "alma" szót "dezoxiribonukleinsav"-ra. Pusztán arról van itt szó, hogy a Microsoft és Windows szavakat, ha kisbetűvel merjük leírni, magától átjavítja nagy kezdőbetűkre. Hiába, semmit sem tehetünk ellene, mindig kijavít minket. Ahogy az Xbox-ot sem tudjuk rendesen leírni, mert ez lesz belőle: X-boksz. Elvileg valahol ezt ki lehet kapcsolni, de én meg sem kerestem, hiszen annyiszor írom le e szavakat, hogy felőlem javítgathatja életem végéig is a kedves májkroszoft (ezt már bezzeg nem megy kijavítani, mi?).

Akinek megfelel gépe a Windows 10 futtatásához, szerintem mindenképpen megér egy misét: jól néz ki, egyszerű a használata, gyors és friss (eddig).


Írta: Cj

Facebook

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nerdhood.blog.hu/api/trackback/id/tr667665270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása